Добродошли Радио Вишеград

АДРЕСА: Вука Караџића бб. 73240 Вишеград

ТЕЛЕФОН: +387 (58) 630-511

Добродошли Радио Вишеград |

Previous slide
Next slide

Руски документарни филм „Свети Сава- руска боја на српској застави“ ауторке Анжелике Кареткине приказан је вечерас у биоскопу у Андрићграду у организацији Удружења руско-српског пријатељства „Завет“.

Филм је посвећен првом српском архиепископу и просветитељу Светом Сави и заснован је на његовом житију те обрађује тему вишевјековних веза руског и српског народа. О Светом Сави у филму између осталих говоре историчар Милош Ковић, глумац Милош Биковић и његов брат  архимандрит Михаил, затим Георгиј Енгелгард и свештенство Српске православне цркве.

Предсједник Удружења „Завет“ Саво Цвјетиновић рекао је да овај филм документује везу између руског и српског народа која постоји већ осам вијекова.

„На нама је данас да се у нашој генерацији овај вишевјековни ланац братства и пријатељства не прекине. Из тих азлога смо и вечерас у Вишеграду који је веома важна карика у тим односима с обзиром да је овај град побратим са московском области Звениград“ истакао је Цвјетиновић.

Начелник општине  Младен Ђуревић рекао је да је братимљење са Звениградом дало вјетар у леђа Вишеграду да настави да гради и учвшћује јаке везе са братским руским народом.

„Ја сам прије неколико дана боравио у Русији, у Москви гдје сам учествовао на конгресу русофила из преко 120 земаља свијета. Нас већ сутра очекује обиљежавање Дана страдња руских добровољаца у Одбрамбено-отаџбинском рату који су свој живот дали за Републику Српску“ рекао је Ђуревић.

Филм „Свети Сава- руска боја на српској застави“ приказан је у оквиру обиљежавања Дана руских добровољаца који се сваке године одржава у Вишеграду.

Сутра у 11:00 часова на војничком гробљу на Мегдану биће служен парастос погинулим руским добровољцима, а затим ће бити положено цвијеће на спомен обиљежје.

У 12:00 часова у Градској галерији биће отворена изложба фотографија „Русија најљепша земља“.

М.Кусмук