Добродошли Радио Вишеград

АДРЕСА: Вука Караџића бб. 73240 Вишеград

ТЕЛЕФОН: +387 (58) 630-511

Добродошли Радио Вишеград |

Previous slide
Next slide

У Андрићевом институту у Андрићграду одржано је предавање професора др Мила Ломпара на тему „Књижевност и шах“ кроз које су посјетиоци имали прилику да сазнају на који начин је шаховска игра била тема у књижевности, а с друге стране шта у природи шаха и у природи књижевности говори однос између ове двије дисциплине.

Ломпар је рекао да су ове дисциплине доступне многима, са значењем и правилима једноставним за разумијевање, али да је њихова дубина изузетно велика и често недокучива.

„То сам представио анализом „Шаховске новеле“ Штефана Цвајга написане у предвечерје живота овог врло популарног и значајног писца, а која показује сву драматску природу шаха испод мирне површине правила ове игре као и однос између књижевности и лудила, односно шаха и лудила, откривајући тамну страну људске душе и игре као такве“, појаснио је Ломпар.

Књижевник Желидраг Никчевић истакао је да је професор Ломпар један од најдубљих и најутицајнијих савремених мислилаца, те један од ријетких научних радника који је у стању да својим научним радовима и дјелатношћу оцрта дух епохе.

„Професор Ломпар то ради обухватно не само у књижевности, већ и кроз филозофију, политичку мисао и представља ауторитет својим радом и научним и моралним“, казао је Никчевић, додавши да тема предавања која повезује шах и књижевност показује разноврсност његових интересовања.

Он каже да је ово предавање и нека врста дискретне препоруке осталим интелектуалцима да се не ограничавају само на своју специјалистичку област, него да свој рад повежу са богатством живота, нагласивши да је шах управо једна од таквих појава.

Ломпар је редовни професор Филолошког факултета Универзитета у Београду, предсједник Задужбине Милоша Црњанског, некадашњи генерални директор Политике и предсједник Српске књижевне задруге. Ломпарова студија Дух самопорицања постала је једна од најчитанијих књига на српском језику.

Б.М